El passat diumenge es compliren cent anys del traspàs del metge viler Pere Esquerdo i Esquerdo. Envoltat dels seus, moria a La Vila, a Quinta Valèria, la casa coneguda com la Mediassa, el 29 de maig de 1922, als 70 anys d’edat

Nascut en 1851 a l’Ermita de Sant Antoni, feu carrera a Barcelona, on encara hui és recordat com el més brillant metge internista de finals del segle XIX i principis del XX.

Conegut com el “Bisbe dels Metges”, la seua presència encara és viva al vell Hospital de la Santa Creu de Barcelona, lloc on passà consulta des de 1881, any en que guanya la plaça de metge numerari, i del que fou el primer president del seu cos facultatiu. No debades el seu retrat ocupa un lloc destacat en la Sala dels Metges i en el despatx de la farmàcia d’aquella joia gòtica del Raval, i ho fa junt el seu germà, Álvaro, que va morir només un any abans, i amb qui un dia de 1870 s’embarcava rumb a Barcelona per cursar la carrera de medicina. Entre l’equipatge no faltà l’instrumental de barber, un ofici, el de son pare, que els serví per viure i pagar-se els estudis en aquells primers anys de residència a la capital catalana.

El mateix dia de la seua mort, l’Ajuntament de la Vila Joiosa, reunit en sessió extraordinària, acordava traslladar el seu sentit pesar a la família.

Deu anys després, el 8 d’agost de 1932, altre acord municipal, decidia que en homenatge al “benemerito hijo de Villajoyosa por los filantrópicos servicios prestados en esta Ciudad” es fera un monument en honor seu i que l’aleshores carrer Primo de Rivera, prolongació nord del carrer Canalejas, portara el seu nom.

Fuente: Arxiu Municipal de La Vila Joiosa