Pregón de las Fiestas Patronales por Cristina Escoda

wp-16368381184743994565579757371126

MARE DE DÉU DEL SOFRATGE, ILM. SR. ALCALDE, CONSELLERA DE SANITAT, DIPUTAT NACIONAL I AUTONOMIC, DIRECTOR GENERAL DE LA COMUNITAT VALENCIANA, REGIDOR DE FESTES, MEMBRES DE LA CORPORACIÓ MUNICIPAL, REINA MAJOR DE LES FESTES MAJORS PATRONALS, SRTA. PAULA PÉREZ, REINA INFANTIL, SOFIA FUSTER, DAMES D´HONOR, PRESIDENT PERPETUO DE LA COMISSIÓ, MAJORALS I MAJORALES, PRESIDENT DE L´ASSOCIACIÓ DE PENYES I PENYISTES, ABANDERAT I FAMILIA, MAJORALS D´HONOR, ASSOCIACIÓ RECREATIVA CULTURAL LA BARQUETA, CAMARERES DE LA VERGE, MARINERS DE LA MARE DE DEU, COSTALERS DE SANT JAUME, SR. RETOR, ENTITATS FESTERES, SENYORES I SENYORS, AMICS I AMIGUES, MOLT BONA NIT A TOTS.

RÉCORDS D´INFÀNCIA, PER PRIMERA VEGADA UNA XIQUETA, DE LA MÀ DEL SEUS PARES, QUE EIXE ANY EREN MAJORALS DE LA COMISSIÓ, PORTA UN RAMELL DE FLORS EN LA MÀ, PASSET A PASSET AVANÇA. NO SAP PER QUÈ PERO COMENÇA A ESTAR NERVIOSA. UN MAJORAL LI DIU QUE ESPERE, AL SEGON LI DIU QUE JA LI TOCA, ELLA LI ENTREGA EL RAMELL, SA MARE LI DIU: “TIRA-LI UN BESET A LA MARE DE DÉU I DEMANA-LI SALUT”.

SÍ, EIXA ERA LA MEUA PRIMERA OFRENA A LA NOSTRA VOLGUDA MARE DE DEU DEL SOFRATGE.

CADA MES DE NOVEMBRE, SENSE FALTAR A EIXA CITA, DE XICOTETA AMB ELS MEUS PARES I JA JOVENETA EN LA MEUA PENYA, VA APLEGAR L´ANY 2013. UN ANY MOLT ESPECIAL PER A MI, QUI VOS PARLA ESTAVA AHÍ, COM A REGIDORA DE FESTES, ON ESTEU ARA SENTATS.

 PELS ALTAVEUS VAN CRIDAR A  LA MEUA PENYA CHE QUE FORT!, EMOCIONADA PERQUÈ EIXE ANY VA NÀIXER LA MEUA FILLA I FARÍA LA SEUA PRIMERA OFRENA, NERVIOSA ESPERAVA EIXE MOMENT, EN EL QUE LA MEUA XIQUETA DE CINC MESOS ANIRIA EN EL CARRET ABRIGADETA PERÒ SENSE FALTAR A LA CITA DE LA SEUA PRIMERA OFRENA, I ALLI VENIA ELLA EN EL MEU HOME I EL MEU BON AMIC GINÉS, EM PREPARAVEN UNA SORPRESA, LA PORTAVEN EN UN CABASSET EN LA MÀ, QUE PACO ROSERA LIS HAVIA DEIXAT I ADORNAT PER A L’OCASIÓ, SENSE QUE JO SABERA RES, DINS PORTAVEN LA MEUA FILLA A OFRENAR A LA MARE DE DÉU DEL SOFRATGE.

 ENCARA M´EMOCIONE RECORDANT AQUELL MOMENT.

ESTIC  SEGURA QUE TOTS ELS QUE ESTEU ACÍ SABEU DE QUÈ PARLE, COM QUAN QUALSEVOL PARE O MARE, IAIO, IAIA, O TIA, NOMÉS N´HI HA UN XIQUET O UNA XIQUETA A CASA, ESPEREN EIXE MOMENT IL·LUSIONANT DE TRAURE EL SEU FILL O FILLA, NET O NETETA O NEBODET EN L´OFRENA.

EN MOLT D´ESTIMA LI PREPAREN EL CABASSET, O LI DECOREN EL CARRET EN EL MOCADOR DE MAJORALA, O  LI FAN LA FALDETA I EL CORPINYET PER A QUE IXQUEN EN EL SEU RAMELLET DE FLORS.

UN MOMENT MÀGIC, A PARTIR DEL QUAL EIXA CITA SERA OBLIGADA PER SEMPRE, PER ALS QUE LA SENTIM TAN APROPET, EL MOMENT EN EL QUE DONES EL TEU RAMELL A LA MARE DE DÉU ES ESPECIAL, UNS SEGONS EN EL QUE MIRANT-LA FIXAMENT LI DEMANES PER EIXA MARE MALALTA, O PER EIXE AMIC QUE NO HA POGUT VINDRE I ES DEMANA QUE LI  ENTREGUES EL SEU RAMELL DE LA SEUA PART, O PER EIXA PERSONA QUE HA FALTAT I LI DEMANES QUE L’ABRIGUE  EN EL SEU MANTO, EIXE MOMENT ÉS MÀGIC, ÍNTIM, PERSONAL I SENSE CAP DUBTE UN DELS MÉS EMOCIONANTS DE LES NOSTRES FESTES.

ESTAR AQUÍ HOY COMO PREGONERA DE LAS FIESTAS MAYORES PATRONALES, ES PARA MÍ UN SUEÑO QUE NUNCA PUDE IMAGINAR, NUNCA PENSÉ QUE ESTE PRIVILEGIO PENSADO PARA UNOS POCOS, PUDIERA RECAER EN MI PERSONA, NUNCA, Y DIGO NUNCA, PODRÉ AGRADECEROS LO SUFICIENTE, A TODAS ESAS PERSONAS QUE LO HABÉIS HECHO REALIDAD, Y QUE HABÉIS PENSADO EN MÍ PARA ESTE HONOR, GRÀCIES BATISTE I GRÀCIES A LA COMISSIÓ DE FESTES DEL 2020-2021.

ME VIENE A LA CABEZA, UNA FAMOSA CANCIÓN QUE DICE: “¿QUE HACE UNA CHICA COMO TÚ EN UN SITIO COMO ESTE?”, PUES ESTOY SEGURA QUE HAY MUCHISIMAS PERSONAS, MUCHISIMO MAS PREPARADAS QUE YO Y CON MUCHISIMAS MAS EXPERIENCIAS VIVIDAS, PERO QUIERO QUE SEPÁIS QUE HABLANDO CON MUCHA GENTE DE AQUÍ, GENTE A LA QUE APRECIO MUCHISIMO, ALGUNOS YA MUY MAYORES, QUE HAN TRABAJADO MUCHISIMO POR LAS FIESTAS, QUE CONOCEN SU ORIGEN, SU EVOLUCIÓN, QUE ME DECÍAN,

AY CRISTINA! COMO HA CAMBIADO TODO!

PERO TAMBIÉN ME COMENTABAN, QUE LAS SIGUEN SINTIENDO COMO CUANDO ERAN JOVENCITOS, Y QUE CUANDO LLEGA LA SEGUNDA SEMANA DE NOVIEMBRE CONTÍNUEN EMOCIONANTSE AMB EL BOMBARDEIG DE LES 12 DEL MATÍ, AMB L´APERTURA DE PORTES DE L´ESGLESIA, LA ENTRADA DE BANDES EN LA INTERPRETACIÓ DEL NOSTRE PREFERIT PASODOBLE “FESTA EN BENIDORM”, LES COPLETES, LES MISES MAJORS, LES PROCESSIONS, AMB LES GOJOS A LA MARE DE DEU, ESCOLTANT EL VERS DE LA REINA INFANTIL O LES PARAULES DE LA REINA MAJOR. I QUE M´HAN DIT, AI!, COM ENS COSTA JA PUJAR LA COSTERETA DEL CARRER MAJOR! PERÒ ELLES MAI FALTEN I SEMPRE ESTAN ACÍ, PERMITIU-ME DIR-VOS QUE SOU UN GRAN EXEMPLE PER A LA JOVENTUT D´AQUEST POBLE I QUE ESPERE QUE QUAN APLEGUEM A LA VOSTRA EDAT CONTINUEM TREBALLANT COM VOSALTRES, HO HEU FET PER LA FESTA, LA NOSTRA FESTA.

AIXINA QUE VULL QUE AQUEST PREGÓ SIGA HOMENATGE A TOTES EIXES PERSONES, QUE ESTEU AHÍ, QUE M´HEU DONAT FORÇES A TRAVÉS DE LES VOSTRES MISSATGES, DE LES VOSTRES CRIDADES, DE LES VOSTRES PARAULES D´ÀNIM, QUE SIGA HOMENATGE A EIXES PERSONES QUE S´HAN ARRIMAT A MI I DONANT-ME UN ABRAÇ M´HAN DIT, M´ALEGRE MOLT XIQUETA QUE SIGUES TU LA PREGONERA DE LES FESTES D´ENGUANY, PARLA DES DEL COR, HO FARÀS DE MARAVELLA….AIXINA QUE PER EIXA GENT QUE TANT HA FET PEL NOSTRE POBLE, VA DEDICAT ESTE PREGÓ.

UN PREGÓ HOMENATGE A LES NOSTRES DONES, A LES NOSTRES IAIES, A LES NOSTRES MARES,..EIXES DONES QUE TANT HAN FET PEL NOSTRE POBLE I QUE HAN ACONSEGUIT QUE NOSALTRES LES DONES D´ARA HÀGEM ARRIBAT A ON ESTEM.

LA VIDA DE LAS FAMILIAS DE ANTAÑO, TRANSCURRÍAN EN EL ÁMBITO DE LA TIERRA Y DEL MAR, ÉSTOS ERAN LOS PRINCIPALES MEDIOS DE PRODUCCIÓN Y LO QUE PROPORCIONABA LA ECONOMÍA EN LAS FAMILIAS.

EN LA MAYORÍA DE LOS CARNÉS DE IDENTIDAD DE LAS MUJERES CONSTABA, EN LA CASILLA DE PROFESIÓN “SUS LABORES”, COMO DOS PALABRAS PODÍAN DECIR TANTO? “SUS LABORES” VENÍAN A DECIR QUE SUS ACTIVIDADES SE LIMITABAN A LA CASA Y A LA FAMILIA.

EN BENIDORM, EL DÍA A DÍA, TRANSCURRÍA SIN MUCHOS SOBRESALTOS NI NOVEDADES, ELLAS CULTIVABAN SUS HUERTOS, HACÍAN LAS REDES, CRIABAN LOS ANIMALES, ERAN DE COMPRA DIARIA EN LOS COMERCIOS LOCALES Y EN LOS MERCADOS SEMANALES.

LAS CASAS ERAN HUMILDES CON POCOS ADORNOS Y LA MAYORÍA HEREDADOS DE LOS ANTEPASADOS O LOS JUNTADOS PARA LA DOTE PARA EL MATRIMONIO.

TRIUNFABAN LOS MUEBLES HECHOS A MANO DE LOS QUE DURABAN TODA LA VIDA, LAS FAMILIAS ERAN NUMEROSAS Y SOLÍAN COMER TODOS JUNTOS UN BUEN PLATO DE CUCHARA QUE EXIGÍA VARIAS HORAS DE PREPARACIÓN Y DEDICACIÓN DE MADRES Y ABUELAS.

A FINALES DEL SIGLO XIX, LA MAYORÍA DE EDAD FEMENINA SE FIJABA EN LOS 25 AÑOS Y PROHIBÍA A LAS MUJERES TRABAJAR SIN CONSENTIMIENTO DEL MARIDO, TENER PASAPORTE, ABRIR CUENTAS BANCARIAS, ADMINISTRAR BIENES, VENDER PROPIEDADES SIN AUTORIZACIÓN MASCULINA, ETC…

MIENTRAS QUE EN LOS HOMBRES LAS CUALIDADES QUE SE LES OTORGABA ERAN VALENTÍA, COMPRENSIÓN, INTELIGENCIA,.….A LAS MUJERES SE LES ATRIBUÍA LA REFLEXIÓN, LA SENSIBILIDAD, ETC….

Y LLEGÓ EL BENIDORM DE LOS 60, AQUÍ ES CUANDO VEMOS EL MAYOR CAMBIO DE LAS RELACIONES ENTRE MUJERES Y TRABAJO.

BENIDORM EMPIEZA A DESARROLLARSE TURISTICAMENTE, ESTO SUPONE UN CAMBIO EN LA MUJER, YA QUE A TRAVÉS DEL TURISMO EL TAMIZ DE LAS NORMAS SE AMPLÍA, YA EMPIEZA A SER HABITUAL QUE ALGUNAS JÓVENES DE FAMILIAS TRABAJADORAS SE VAYAN A ESTUDIAR FUERA A HACER ESTUDIOS UNIVERSITARIOS.

EL PANTALÓN VAQUERO SE CONVIERTE EN LA PRENDA DE LAS JÓVENES, SUS MADRES MANTIENEN LAS FALDAS POR ENCIMA DE LA RODILLA, LA MINIFALDA SE ESTABLECE COMO UNA DE LA PRENDAS FUNDAMENTALES Y SÍMBOLO DE GENERACIÓN AL IGUAL QUE EL BIQUINI.

EN LA DECORACIÓN DEL HOGAR TRIUNFA EL PAPEL PINTADO, JUNTO CON EL SOFÁ DE POLIPIEL O CUERO, LOS ADORNOS Y TAPETES DE ENCAJE SE COLOCAN EN EL TELEVISOR, LOS SILLONES Y LAS MESAS DE COMEDOR, LAS PAREDES SE SOLÍAN ADORNAR CON UN CUADRO RECREACIÓN DE UNA ESCENA DE CAZA.

LA VIDA DE LA MUJER BENIDORMENSE TRANSCURRE EN LA VIVIENDA, UNA RUEDA INACABABLE DE PEQUEÑAS TAREAS NO ESPECIALIZADAS, PREPARACIÓN DE COMIDA, LIMPIADORA, ENFERMERA, COCINERA, PLANCHADORA,..

LA JORNADA COMENZABA TEMPRANO CON LA PREPARACIÓN DEL DESAYUNO, VESTIR DE LOS NIÑOS, LIMPIEZA DE LA CASA, IR A POR AGUA (RECORDAR QUE LAS VIVIENDAS BENIDORMENSES NO TENÍAN AGUA CORRIENTE O POZO DE AGUA, POR LO QUE LA SALIDA A LA CALLE CON CÁNTARO BAJO EL BRAZO ERA UNA CONSTANTE DIARIA, CON TURNOS PARA LLENARLOS Y DONDE NUESTRAS MUJERES APROVECHABAN ESAS COLAS PARA PONERSE AL DÍA DE LAS COSAS QUE PASABAN EN EL PUEBLO.

POR LA TARDE SE DEDICABAN AL ZURCIDO, COSIDO, BORDADOS DE LA ROPA, PLANCHADO… 

MIRAR CON ESTE EJEMPLO DE COPLILLA TRADICIONAL COMO SE VE CLARAMENTE EL ROL DE LA MUJER:

– DONA QUE MOLT DORM, NO ACABA LA FAENA ENJORN

– EL MARIT A LA MULLER, QUE LI TINGA EL MENESTER; Y LA MULLER AL MARIT, QUE LI TINGA NET EL LLIT.

PERÒ SI HI HAVIA ALGUNA CITA QUE FERA QUE LA ACTIVITAT QUOTIDIANA DE LES DONES CANVIARA, ERA LA DE LES NOSTRES FESTES.

 DESPRÉS DE ESTAR FAENANT ELS HÒMENS A LA MAR, TORNAVEN DE L´ALMADRAVA EN BONS EXPEMPLARS DE TONYINES, I NO SOLS AIXÒ SINÓ TAMBÉ AMB DELICIOSOS PRODUCTES ALIMENTICIS, OBJECTES DE DECORACIÓ, PECES DE VESTIR I JOGUETS D´ALTRES CULTURES O POTS AMB ELS MILLOS REMEIS PER ALS DOLORS.

EIXA BENVINGUDA ALS HOMENS, FEIA QUE LA FAMÍLIA ES RETROBARA I QUE JA TOT EN LA CASA ES PREPARARA PER A LA FESTA GRAN, S’HAVIA QUE PREPARAR LA ROBA, TOT NOU I PER A ESTRENAR, ABRICS I SABATES QUE RELLUÏEN, BEN PENTINATS I ARREGLATS PER A L´OCASIO.

UNA DONA A LA QUE LI TINC GRAN ESTIMA, EN SABER  QUE FEIA EL PREGÓ EM VA DIR, “ES QUE LO DE LA ROBA ERA MOLT IMPORTANT, ARA ANEU TOTS BEN MUDATS I GUAPOS, PERÒ ABANS POSAR-SE EN EL CARRER ALAMEDA I VORE A LES AUTORITATS BAIXAR EL CARRER MAJOR EN EIXOS TRATGES I APLAUDIR-LOS, ERA UNA CITA OBLIGATORIA A LA QUE LI AGRADAVA ACUDIR AL POBLE”.

COM DIA, ERA MOMENT DE FESTA, D´ENGALANAR ELS CARRERS, DE FER EL PUTXERO EN PILOTES, DE POSAR-SE L’ABRIC NOU I ANAR TOTA LA FAMILIA A LA PROCESSÓ AMB EL CIRI EN LA MÀ A ACOMPANYAR LA MARE DE DEU, ERA MOMENT DE  REVETLA, DE L’OLOR A OLI RECREMAT DELS XURROS, DE COETS PEL CARRER, DELS TRAMUSSOS I ELS TORRATS, DE LA MISTELA I ELS DOLCETS. DE VORE ELS MUSICS EN ELS SEUS INSTRUMENTS BRILLANTS COM MAI….ERA LA FESTA!

LA NOSTRA FESTA, LA QUE HA CANVIAT EN MOLTES COSES PERÒ LA QUE NO HA PERDUT LA SEUA DEVOCIÓ I SENTIMENT.

I, ENGUANY, TORNEM A LA FESTA QUE ENS AGRADA, DESPRES D´UN ANY DUR, DIFICIL, UN ANY ON EL POBLE HA DEMOSTRAT DE NOU LA MATEIXA VALENTIA QUE TENIEN ELS NOSTRES HÒMENS MARINERS A LA MAR, I LES NOSTRES DONES AMB LA FAMILIA.

PER AIXÒ, DEIXEU-ME FER UNA MENCIÓ A LA FORTALEA DEL NOSTRE POBLE, DE VOSALTRES I DE MOLTES PERSONES QUE NO ESTAN ACI PRESENTS.

EN UN ANY TAN DUR COM EL QUE HEM PASSAT, EL MEU MES SENTIT HOMENATGE I RECORD A LES PERSONES QUE ENS HAN DEIXAT PER LA TERRIBLE PANDÈMIA QUE HEM PATIT.

 M´UNIXC A ELLS I AL  DOLOR DE LES SEUES FAMILIES, I PERMETEU-ME DIR-VOS QUE EL POBLE DE BENIDORM MAI VOS OBLIDARÀ, AIXÍ COM NO OBLIDARÀ A LES FAMILIES QUE HO HAN PASSAT MALAMENT, LES EMPRESES QUE VAN HAVER DE TANCAR,  AQUELLES QUE HAN FET L´ESFORÇ DE CONTINUAR A PESAR DE LA SITUACIÓ I AIXÍNA  PODER MANTINDRE ELS LLOCS DE TREBALL. COM MAI PODREM AGRAÏR SUFICIENTMENT LA FAENA FETA PELS NOSTRES PROFESSIONALS SANITARIS, EL NOSTRE PROFESSORAT, DELS DEPENDENTS DE LES SUPERMERCATS, DELS FARMACÈUTICS,…EN DEFINITIVA NO DEBEM OBLIDAR A CAP  BENIDORMER  NI BENIDORMERA QUE EN ELS MOMENTS MÉS DIFICILS VAU ESTAR EN PRIMERA LÍNEA.

BENIDORM DE NOU, HA DEMOSTRAT QUE SOM UN GRAN POBLE QUE RENAIX QUAN CAU, UN POBLE SOLIDARI QUE ATÉN AL VEÍ, AL COMPANY O A LA FAMILIA, PER AIXÒ SERVISCA TAMBÉ ESTE PREGÓ D´HOMENATGE A TOTA LA CIUTADANIA.

COM JA VOS HE DIT, PER A MI SER PREGONERA DE LES FESTES DEL NOSTRE POBLE, ÉS UN REGAL, QUE ELLA LA MARE DE DÉU, M´HA DONAT, DES DE SEMPRE EN MA CASA L’HEM TINGUDA MOLT PRESENT, COM ESTIC SEGURA QUE TOTS VOSALTRES TAMBÉ.

 PERÒ HUI DEC CONFESAROS UN SECRET QUE POCA GENT SAP. SI N´HI HA UN MOMENT QUE PER A MI EM FA TREMOLAR D´EMOCIO, ES LA QUE SE PRODUEIX EL DIUMENGE A LA VESPRA,  QUAN VEIG ELS MARINERS TRAURE LA MARE DE DÉU EN PROCESSÓ,  ÉS UN MOMENT QUE CADA ANY EM FA REMOURE PER DINS D´EMOCIÓ, I PERMITIUME QUE HUI LA COMPARTISCA EN VOSALTRES.

 RECORDE QUAN JO APENES TENIA 12 ANYS, EL MEU GERMÁ FEA EL SERVEI MILITAR EN LA MARINA, CONCRETAMENT A CARTAGENA. MA MARE COM QUALSEVOL MARE QUE EL SEU FILL ESTAVA FENT LA MILI, LAMENTABA QUE EL SEU FILL NO PUGUERA VINDRE TANT SOVINT COM LI AGRADARIA, PERO EIXE ANY LI VAN CONCEDIR EL PERMIS PER A VINDRE A TRAURE EN PROCESSÓ A LA MARE DE DEU EL DIUMENGE DE FESTES.

ENCARA QUE ERA UNA CRIA, RECORDE AQUELL MOMENT FELIÇ DE MA MARE, CONTENTA DE TINDRE EL SEU FILL A CASA I CONTENTA PERQUÈ ELL SERIA UN DELS QUI ACOMPANYARIA LA MARE DE DÉU EN ELS SEUS DIES GRANS.

EN EL TEMPS VAIG APRENDRE QUE AÇÒ VA SER POSSIBLE PERQUÉ PER A LA FESTA ES BUSCAVEN HÒMENS QUE HAVIEN SERVIT A LA MARINA I QUE TENIEN , PER TANT, ELS PANTALONS BLAUS, LA MARINERA BLANCA, EL TAFETÀ, EL PETO I EL LEPANTO EN LA INSCRIPCIO DE LA DESTINACIÓ DE CADA U. I QUAN NO HAVIEN PROU HOMES, S´APROPAVA A L´AJUNTAMENT, A FI QUE , A TRAVÉS DE L´ALCALDIA, ES SOL.LICITARA DE LA CAPITANIA DE CARTAGENA PERMÍS PERQUÈ ELS MARINERS DE BENIDORM VINGUEREN EL DIUMENGE I EL DILLUNS DE FESTA PER A TRAURE A LA MARE DE DÉU EN PROCESSÓ.

ESTIC SEGURA MARE DE DÉU, QUE TANT A ELL COM A TOTS ELS BENIDORMERS QUE ES VOLEN I QUE ENS HAN DEIXAT, ELS PROTEGIXES EN EL TEU MANTO.

GRACIÈS MARE!

ENGUANY ES UN ANY IMPORTANT, LA NOSTRA CIUTAT CONMEMORA EL CENTENARI NAIXEMENT DEL NOSTRE HISTORIADOR I BEN VOLLGUT PERE Mª ORTS I BOSCH, AL QUE MAI LA CIUTAT DE BENIDORM PODRÀ TORNAR L’AGRAÏMENT NECESARI, PER NO DEIXAR DE BUSCAR ELS DOCUMENTS HISTÒRICS QUE CERTIFIQUEN,  QUE EL FET MÉS IMPORTANT QUE VA OCÓRRER A BENIDORM AL 1740, L´ARRIBADA DE LA MARE DE DÉU A LES NOSTRES PLATGES, NO ERA UNA LLEGENDA INVENTADA, SINÓ UNA REALITAT DOCUMENTADA QUE VA TROBAR A L’ARXIU DE SIMANCAS DESPRÉS DE MOLT BUSCAR.

DOCUMENTS QUE VA ESTUDIAR DETINGUDAMENT, PER A CORREGIR ERRORS QUE LA TRANSMISSIO ORAL D´UNA FAMILIA A UN ALTRA S´HAVIEN PRODUÏT I PERMITINT QUE TOT BENIDORM ARA, SÀPIGA EXACTAMENT COM VA SER EIXA ARRIBADA I QUE GRACIÈS A L’ASSOCIACIÓ RECREATIVA CULTURAL LA BARQUETA, PODEM ANY RERE ANY DISFRUTAR-LA COM SI D´AQUELL ANY ESPECIAL ES TRATARA I QUE ELS NOSTRES FILLS I FILLES PUGUEN CONÉIXER, UN FET QUE ENS UNIX A TOTS ELS BENIDORMERS DE COR, UNITS PER LO MÉS GRAN QUE TENIM, LA NOSTRA MARE DE DÉU DEL SOFRATGE.

UNA MARE DE DÉU QUE SEMPRE PORTEM AMB NOSALTRES, QUAN NAIX UN XIQUET O XIQUETA, LO PRIMER QUE FEM ES ENCARREGAR LA MEDALLETA PER AL BRESSOL  I PER AL CARRO AMB  EL SEU LLACET ROGET, QUAN FAN LA COMUNIÓ LA SEUA MEDALLA AL COR PER A UN DIA TAN ESPECIAL, EN LA CARTERA TOTS PORTEM L´ESTAMPETA PER A QUE MOS PROTEGISCA, QUAN VISITEM UN MALALT LI LA PORTEM I SE LA POSEM AL CAPÇAL.

 PROVA D´AQUEST AMOR TAMBÉ LA VAIG TINDRE EN UN VIATGE QUE VAIG FER FA POQUET  A SANTIAGO DE COMPOSTELA, PER A FER EL CAMÍ DE SANTIAGO EN AQUEST ANY JUBILAR, COM SABEU ANEMONA I EL CLUB NÀUTIC FÉIEM LA RUTA MARITIMA TRANSLATIO-XACOBEA, BOGANT PER LA RIA D’ AUROSA, LA MATEIXA RIA QUE VA PORTAR EL COS DE SANT JAUME APÒSTOL JA SENSE VIDA FINS AL POBLE DE PADRÓN, L´EMOCIO VA VINDRE QUAN UNA DE LES XIQUES QUE BOGAVEN, VA TRAURE UNA ESTAMPETA DE LA MARE DE DEU I LA VA POSAR EN EL LLAGUT PERQUÈ ENS ACOMPANYARA EN EIXA TRAVESIA PER AQUELLA RIA, UN EXEMPLE MÉS QUE SEMPRE, ESTEM A ON ESTEM, LA PORTEM EN NOSALTRES.

 FINS I TOT QUAN APLEGA LA NOSTRA DESPEDIDA, LA SEUA ESTAMPETA ENS ACOMPANYA EN L´ULTIM ADÉU.

FINALITZE JA, DESITJANT UNES MOLT BONES FESTES MAJORS PATRONALS AL POBLE DE BENIDORM, ENS LES MEREIXIEM, SON DOS ANYS DE MOLT PATIMENT I ESFORÇOS, REITERE EL MEU AGRAÏMENT A LA COMISSIÓ DE FESTES 2020-2021, I AL SEU PRESIDENT BATISTE ROSTOLL, SENS DUBTE HAS SIGUT EL CAPITÀ D´UNA BARCA, COM EIXA QUE PREPARES EN TANT DE CARINYO PER A LA TROBADA DE LA MARE DE DÉU, QUE HA MANTINGUT EL TIMÓ EN DOS ANYS MOLT, MOLT DIFÍCILS, PERÒ AHÍ HAS ESTAT. 

PER AIXÒ, EN NOM DEL POBLE DE BENIDORM VOS DONE LES GRACIÈS PER TREBALLAR PEL NOSTRE POBLE COM HO HEU FET.

A LES NOSTRES REINES PAULA I SOFIA, I A LES SEUES DAMES, VOS TRASLLADE LES MEUES MÉS SENTIDES PARAULES.

 EN AQUESTS DOS ANYS HEU ESTAT A L´ALTURA DEL QUE SER REINA I DAMA DEL NOSTRE POBLE SIGNIFICA, NO HEU PERDUT EN CAP MOMENT EL SOMRIURE DE LA VOSTRA CARA, UN SOMRIURE QUE A PESAR DE LA MASCARETA ES NOTAVA ALS VOSTRES ULLS.

RECORDE QUAN VOS HE VIST EN ALGUN ACTE DELS QUE ANAVEM PODENT CELEBRAR, PER XICOTET QUE FORA, EL DISFRUTAVEU AL MÁXIM, I AIXÒ TAMBÉ ENS HO HA ENSENYAT ESTA MALEÏDA PANDÈMIA, QUE HI HA QUE VIURE EL PRESENT, ASSABORIR-LO I DISFRUTAR DE COM DE BONIC ÉS VIURE, AIXINA QUE ESTIC SEGURA QUE ESTES FESTES LES VIUREU AL MÀXIM I QUE VOS ACOMPANYAREM PERQUÈ LES DISFRUTEU COM VOS MEREIXEU.

I PER A TU MARE!, LES MEUES ULTIMES PARAULES , HUI TINC EL PRIVILEGI DE PREGONAR QUE EL POBLE ESTA DE FESTA! QUE EL POBLE DE BENIDORM ES VOL! QUE EL POBLE DE BENIDORM T´AGRAÏX LA FORTALEA QUE ENS HAS DONAT EN ESTE TERRIBLE ANY DE PANDÉMIA QUE ENS HA ASSOLIT! QUE EL POBLE DE BENIDORM NO SERÍA RES SENSE TU!

PER AIXÒ, POBLE DE BENIDORM, VOS CONVIDE A DISFRUTAR D´AQUESTS DIES EN RESPONSABILITAT PERÒ EN ALEGRÍA, ACOMPANYAR LA NOSTRA COMISSIO, A LES NOSTRES REINES, DAMES, PENYES, VEÏNS I VEÏNES, PERÒ SOBRETOT ACOMPANYAR ELS NOSTRES PATRONS SANT JAUME I LA MARE DE DEU DEL SOFRATGE!

GRACIES MARE DE DEU, PER FER-ME ESTE REGAL ENGUANY!

VISCA LA MARE DE DÉU DEL SOFRATGE!

VISCA SANT JAUME!

VISCA BENIDORM!

CRISTINA ESCODA SANTAMARÍA

PREGONERA FESTES MAJORS PATRONALS 2021