Dues etiquetes publicitàries d’un mateix hotel que al llarg dels anys ha tingut dos noms diferents: Planèsia i Canfali

Desconec la data exacta de la primera etiqueta; cal datar-la entre 1952 y 1957, encara que jo la situaria cap al 1954 o 1955. En aquests anys l’edifici era de Manuel Fuster Albalat que l’havia comprat abans la Guerra Civil als hereus de l’alcoià Josep Payà, marqués de Sant Jordi. Era un xalet per a estiuar, el primer dels construïts pels alcoians a la platja de Llevant.

Paco Amillo.- Aquest xalet era tan gran que cap a l’any 1952 Manuel Fuster el va llogar a Vicente Alemany que el va convertir en hotel. Passats uns anys, les discrepàncies entre propietari i llogater es resolgueren amb una sentència judicial que permetia a Manuel Fuster recuperar la gestió de la seua propietat. Aleshores Vicent Alemany va construir un hotel propi, inaugurat a l’estiu de 1960, i li posà el nom de Planèsia.

Aleshores Manuel Fuster hagué de posar un altre nom al seu hotel i trià, Canfali tal com podem veure a l’etiqueta núm. 2, trobada a la web de la Biblioteca Nacional d’Espanya. Tampoc en aquest cas s’indica la data però supose que serà de principis de la dècada de 1960 perquè encara té tres plantes i en l’actualitat en té 5. Una prova de què les relacions entre Manuel Fuster i Vicent Alemany ja no eren com abans és que en aquesta etiqueta ha “desaparegut” el segon Planèsia malgrat estar al costat perquè ambdós tenen una de les seus façanes a la plaça de Sant Jaume. L’hotel Canfali conserva actualment aquest nom però el segon Planèsia es diu actualment Villa Venècia.