Salut mental

L’OMS defineix Salut com «un estat de complet benestar físic, mental i social i no solament l’absència d’afeccions o malalties». Els suïcidis són laprimera causa de mort no natural entre els joves de 16 a 35 anys, al davant dels accidents de trànsit.

Aitana Mannion.- La salut mental és un tema que ha estat present en la societat durant molts anys, però ha estat relegat a un segon pla en comparació amb altres problemàtiques de salut física. No obstant això, la salut mental és una part essencial del benestar humà i ha de ser atesa de manera adequada per a una vida saludable.

Aquesta problemàtica és una qüestió preocupant en la societat actual. Les estadístiques mostren un augment de trastorns mentals entre els joves en els últims anys. Les causes d’aquesta situació són múltiples i complexos, i varien en funció de les circumstàncies individuals de cada jove. Entre tantes, baixos salaris, inflació de preus, lloguers molt alts, treballs precaris, falta de motivació, no poder independitzar-se, assetjament escolar, xarxes socials amb el que comporta una falsa realitat de la vida i increment en el consum de sustàncies estupefaents.

No obstant això, hi ha moltes causes que poden afectar la salut mental de les persones. A Espanya, la pandèmia de la COVID-19 ha afectat de manera significativa la salut mental de la població, provocant ansietat, estrès i depressió. A més a més, la crisi econòmica dels últims anys ha estat un altre factor que ha afectat la salut mental de moltes persones.

Totes aquestes causes solen portar a estar amb tristesa, viure amb estrés, falta de concentració, problemes amb el somni, falta d’apetit, o menjar en excés, inquietud, entre altres coses.

Quan no tenim una bona salut mental, podem patir diversos trastorns, com ara ansietat, estrès, depressió, trastorns alimentaris, trastorns del son, trastorns de la personalitat, pànic, fòbies . Aquests trastorns poden afectar la nostra capacitat per a treballar, estudiar i relacionar-nos amb els altres, així com també poden provocar problemes físics i de salut.

La salut mental és un aspecte essencial del benestar humà i ha de ser atesa adequadament, i més a l’adolescència. És important conèixer les causes que afecten la salut mental i posar en pràctica mesures per a prevenir els trastorns que puguen sorgir.

Des de Compromís per Benidorm, volem crear un centre juvenil que siga un espai pensat per a proporcionar als joves una àmplia varietat de recursos per a la seva formació integral. A través de xarrades, tallers, activitats d’oci, així com suport emocional i orientació, aquest centre ofereix als joves un lloc on aprendre, créixer i connectar amb altres joves de la seva edat. Els joves poden obtenir informació i recursos sobre temes com la salut mental, les relacions saludables, el desenvolupament personal, les oportunitats educatives i laborals, així com recursos per a superar dificultats com la pressió social, l’assetjament, sexualitat, igualtat, la violència o l’addicció. Així mateix, el centre juvenil fomenta la participació activa dels joves en la vida social i cívica de la comunitat, proporcionant-los l’oportunitat de desenvolupar habilitats i valors com la solidaritat, la tolerància i el respecte. En definitiva, un centre juvenil amb espais clau per al desenvolupament integral dels joves, i poden ajudar a crear una societat més justa i solidària.

També volem fomentar les excursions per les diferents zones de la naturalesa, grups de senderisme per les nostres muntanyes i serres, la naturalesa al costat de l’esport, és una mescla perfecta de desconnexió. No obstant això una altra iniciativa interessant seriosa fer trobades entre la gent jove de tant en tant perquè l’oci siga diferent i no se centre en el consum de drogues i la festa.

També crear ajudes de lloguer a nivell municipal per a la gent jove. Els nostres jovens estan anant a pobles de voltants a viure o fins i tot fora perquè a Benidorm és impossible viure, entre pisos turístics, alts preus i pisos de temporada. I com no d’altra banda ens agradaria incentivar l’esport, molts joves no poden conciliar els esports i els estudis, adaptar horaris i ampliar les opcions a les necessitats d’ells i elles. I finalment ampliar la campanya de «coneixement» durant tot l’any, no solament en les festes, crear un grup que promoga i duga a terme una conscienciació pels instituts i a les famílies del consum d’alcohol o altres substàncies.

La salut mental dels joves de Benidorm és crucial, els governs debem implementar polítiques que ajuden a millorar la salut mental dels joves. És important que s’investixca en programes que promoguen la salut mental i el benestar emocional entre els joves. Cal adoptar una perspectiva holística que considere factors com ara l’entorn social, econòmic i cultural dels joves. La millora de la salut mental entre la joventut no només té un impacte positiu en el benestar dels joves, sinó que també pot tindre beneficis a llarg termini per a la societat en general. La promoció de la salut mental entre la joventut pot ajudar a reduir la càrrega dels sistemes de salut pública i millorar la productivitat i el benestar econòmic a llarg termini.